Hoi, mijn naam is dus Klaas. Ik fotografeer al sinds mijn 8e/10e of zo. Eerst met rolfilm (120 rol, Agfa Clackje of zoiets). Toen een Kodak Instamatic (126 cassette). En dan eindelijk een echte camera, de Nikon EM (135 oftewel kleinbeeld). Tijdens mijn diensttijd sjouwde ik deze mee in een aluminium koffer met een mooie groothoek (Vivitar 28 mm), een telelens (wow, 135 mm Panagor, speciaal aangepast voor de EM, schroefje op de lens) en een 50 mm Series E Nikon lens, bleek later een nifty fifty of plastic fantastic te zijn.

Nikon EM

EM versleten en ingeruild bij Foto Objectief in Drachten voor de Nikon F-601M. Kindertjes komen, en daarmee de fotohobby even een beetje rustiger. Totdat de dames wat groter zijn en het toch weer begint te jeuken. Een cursus bij de Meldij, er komt een Nikon D200 langs, toen een digitaal hoogstandje van Nikon. Hiermee verder. Vervolgcursus bij de Meldij van Denis Markic. Daarna leuke cursussen bij FRB, macro, splash, naakt, urbex, landschap, natuur. Soms midden in de nacht uit bed om ergens in de vrieskou bij Delfzijl de lichten van de chemie vast te leggen, of bij Ezumakeeg ’s morgens vroeg de ganzen te horen en dan plots massaal het luchtruim te kiezen. Dat maakt het vroeg opstaan goed. Workshops bij Steven Ruijter, Bas Meelker, CCC Fotounie.

Inmiddels een Nikon D7200 gekocht. Hiermee ook druk bezig met experimenteren, bolfotografie, pinhole, Lensbaby, fisheye-lensje, avondje bloedmaan, lightpainting, melkweg fotograferen en nog steeds landschap, stadsfotografie, treintjes, vogeltjes, andere beestjes, levitatie.

In mijn rugzak zitten inmiddels een Sigma 8 mm, Nikon 10,5 mm, 20 mm, 28 mm shift-lens, 50 mm, 105 mm macro, 11-16 mm, 18-300 mm (lekker makkelijk), 150-600 (ook leuk voor macro 🤪), filters, eventueel flitsers, macrobalg, tussenringen, omkeerring.

Ook kon ik de hand leggen op mijn droomcamera, de Nikon F4. Vroeger onbereikbaar, tegenwoordig nog steeds 10x duurder dan de Nikon EM, de laatste kost nu rond de €25,-. En dan wordt de F4 betaalbaarder.
Ook begonnen met het verzamelen van de Nikon F-X01 serie, zo’n 22 camera’s, ook al omdat die stomme Amerikanen een ander typenummer gebruiken voor dezelfde camera.
En het middenformaat trekt ook, Zenza Bronica ETRS met 40 mm, 75 mm en 250 mm. Ook nog wat plastic speelgoed van Lomography Diana met pinhole. En ik moet nog een Sharan in elkaar zetten voor pinhole.